Musikaliskt samspel
med dementa.
Music in Mind metoden har funnits i tio år i England. Forskning visar på många positiva effekter för människor som lider av demens.
Vi tar metoden till Sverige och ger livsgnistan tillbaka till Kävlinge kommuns dementa.
FAKTA
Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i någon typ av demens-sjukdom. För de flesta innebär det förr eller senare ett liv med total avsaknad av kommunikation och samspel med sin omgivning. I ett pilotprojekt har experter från Manchester Camerata Orchestra under en vecka utbildat musiker i Lundalands filharmoniska orkester samt representanter för Kävlinge kommuns omsorgsverksamhet i den unika metoden Music in Mind. Med musikens hjälp kan metoden skapa kommunikation och interaktion med svårt demenssjuka personer.
Pilotprojektet finansierades av
Sparbanken Skåne, Kävlinge kommun, Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias stiftelse, Brödraföreningen EOS, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Skånska provinsiallogens välfärdsinrättningar.
Vi som jobbar med Music in Mind
-
Brigitte Schwarting
Musikterapeut - Music in Mind
-
Ryan Breen
Mentor - Music in Mind
-
Ingrid Nordenhake
Musiker – Music In Mind
-
Göran Asketorp
Musiker – Music in Mind
-
Stefan Pöntinen
Musiker – Music in Mind
-
Maria Peterzon
Musiker – Music in Mind
FAKTA
Under 2018 fann Manchester Camerata-finansierad forskning av Robyn Dowlen vid Manchester University en ökning av de sociala, kommunikationsmässiga och musikaliska färdigheterna hos 90% av deltagarna och en minskning av deras ångest, agitation och repetitiva beteenden. Relationer och humör förbättrades också, vilket ofta resulterade i justeringar av medicinering. Music in Mind introduceras i Sverige av Lundalands Filharmoniska Orkester. Pilotprojektet i Kävlinge finansieras bland annat av Sparbanken Skåne.
RESULTAT
Några av resultaten från studier av Manchester Cameratas program.
1. Ökad social interaktion med andra boende.
2. Ökad aktivitetsnivå utanför Music in Mind-sessioner (musik och rörelse)
3. Större känsla av välbefinnande (minskad medicinering)
4. Ökad musikalisk interaktion och självförtroende att uttrycka sig genom musik.
Dr Heidi Koljonen HKD Evaluations, 2020