Musikaliskt samspel
med dementa.

Music in Mind metoden har funnits i tio år i England. Forskning visar på många positiva effekter för människor som lider av demens.

Vi tar metoden till Sverige och ger livsgnistan tillbaka till Kävlinge kommuns dementa.  

FAKTA

Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i någon typ av demens-sjukdom. För de flesta innebär det förr eller senare ett liv med total avsaknad av kommunikation och samspel med sin omgivning. I ett pilotprojekt har experter från Manchester Camerata Orchestra under en vecka utbildat musiker i Lundalands filharmoniska orkester samt representanter för Kävlinge kommuns omsorgsverksamhet i den unika metoden Music in Mind. Med musikens hjälp kan metoden skapa kommunikation och interaktion med svårt demenssjuka personer.

© Duncan Elliott

Video med musikterapeuter och musiker från den brittiska orkestern Manchester Camerata. Under en vecka är de i Kävlinge och lär ut metoden.

 

Music in Mind

Stunder av glädje för dementa i Kävlinge kommun.

Brigitte Schwarting, en av Music In Mind-terapeuterna i Manchester, minns en kvinna utan verbal kommunikation som, inspirerad av musiken, alltid reste sig för att dansa. Mot slutet av projektet, säger Schwarting, reste hon sig som vanligt, rörde sig sedan runt hela cirkeln, rörde varje person försiktigt på huvudet eller ansiktet i en outtalad men bestämd gest av kärlek och tillgivenhet.

Dr. Robyn Dowlen har gjort sin PHD om musikens effekt på människor med demens. ”Tidigare har man fokuserat på att mäta före och efter-effekten och endast sett små skillnader. Men man har glömt bort ”i-stunden-upplevelsen”.

”Det känns fantastiskt att få lära sig av experterna från England och kunna överföra deras kunskaper till Sverige.”

”Music In Mind fokuserar inte främst på att skapa igenkänning av musik de kommer ihåg utan det handlar om att skapa improvisation som utvecklar självkänslan. Vilket sedan kan ge positiva effekter i andra delar av livet.” Fortsätter Dr. Robyn Dowlen

”Det känns fantastiskt att få lära sig av experterna från England och kunna överföra deras kunskaper till Sverige. Vi börjar i Kävlinge med stöd av Sparbanken Skåne och Kävlinge Kommun, men hoppas såklart att fler kommuner i Sverige ska vilja vara med i framtiden,” kommenterar Kristofer Wåhlander, projektledare för Lundalands filharmoniska orkester som är initiativtagare till pilotprojektet i Kävlinge.

 

Pilotprojektet finansierades av

Sparbanken Skåne, Kävlinge kommun, Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias stiftelse, Brödraföreningen EOS, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Skånska provinsiallogens välfärdsinrättningar.

Vi som jobbar med Music in Mind

  • Brigitte Schwarting

    Musikterapeut - Music in Mind

  • Ryan Breen

    Mentor - Music in Mind

  • Ingrid Nordenhake

    Musiker – Music In Mind

  • Göran Asketorp

    Musiker – Music in Mind

  • Stefan Pöntinen

    Musiker – Music in Mind

  • Maria Peterzon

    Musiker – Music in Mind

FAKTA

Under 2018 fann Manchester Camerata-finansierad forskning av Robyn Dowlen vid Manchester University en ökning av de sociala, kommunikationsmässiga och musikaliska färdigheterna hos 90% av deltagarna och en minskning av deras ångest, agitation och repetitiva beteenden. Relationer och humör förbättrades också, vilket ofta resulterade i justeringar av medicinering. Music in Mind introduceras i Sverige av Lundalands Filharmoniska Orkester. Pilotprojektet i Kävlinge finansieras bland annat av Sparbanken Skåne. 

RESULTAT

Några av resultaten från studier av Manchester Cameratas program.
1. Ökad social interaktion med andra boende.
2. Ökad aktivitetsnivå utanför Music in Mind-sessioner (musik och rörelse)
3. Större känsla av välbefinnande (minskad medicinering)
4. Ökad musikalisk interaktion och självförtroende att uttrycka sig genom musik.

Dr Heidi Koljonen HKD Evaluations, 2020

Tipsa oss om en kommun där Music In Mind behövs.